ECONOMIA

Espanya i Mèxic: dos socis comercials amb un futur esperançador

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

20 Gener, 2014


L’augment de les exportacions (no tan sols en volum sinó també en diversificació geogràfica) és un dels principals protagonistes de la incipient recuperació de l’economia espanyola. Tot i que la principal àrea comercial en què Espanya participa continua sent l’europea, dues grans àrees han guanyat protagonisme: la de l’Àsia emergent i la del Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord (NAFTA, per les seves sigles en anglès), una de les principals portes d’entrada de la qual és Mèxic.

Exportacions d'Espanya a Mèxic

Les exportacions de béns d’Espanya a Mèxic no només han crescut un 15% anual en termes nominals entre 2000 i 2010, sinó que estan experimentant una més gran integració en l’anomenada “cadena de valor global”. Segons la UNCTAD, les exportacions i les importacions que s’utilitzen com a inputs per a les produccions de béns representen el 45% del total de les exportacions espanyoles. La integració d’Espanya en la cadena de valor global es duu a terme, també, a través del comerç amb la resta de països europeus. L’únic país no comunitari que utilitza de manera significativa inputs espanyols per a les seves exportacions és Mèxic (1% de les exportacions).

L’aposta de les empreses exportadores espanyoles per Mèxic no només s’observa en les exportacions, sinó també en els fluxos d’inversió directa cap a aquest país: Espanya és el tercer país que més inversió estrangera directa (IED) acumula a Mèxic (setena destinació més valorada a escala mundial per efectuar IED, segons la UNCTAD), el 12,8% del total.

En definitiva, el creixent protagonisme del sector exterior amaga un procés de transformació de la capacitat productiva, cada vegada més integrada en la cadena de valor global i amb una base de clients més diversificada, en què Mèxic exerceix un paper fonamental. La relació comercial entre Espanya i Mèxic, que ja és bona, té un futur esperançador.

Trobaràs més informació sobre aquest article i d’altres relacionats amb Mèxic al Dossier de gener de ”la Caixa” Research, a www.lacaixaresearch.com

Et recordem que també pots seguir les publicacions de “la Caixa” Research a Twitter des de: @laCaixaResearch

Accepto les condicions d'ús.