INNOVACIÓ

Els Premis EmprenedorXXI 2014 ja tenen guanyadors

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

05 Desembre, 2014


Els Premis EmprenedorXXI d’aquest any ja es troben a les mans dels seus guanyadors. Els diferents comitès tècnics que van actuar com a jurat d’aquesta vuitena edició, reunits a Barcelona per estudiar les propostes dels projectes finalistes, van decidir atorgar el guardó principal compartit entre dues empreses: Devicare (Catalunya) i Torus (Galícia). Devicare desenvolupa productes innovadors en l’àmbit de la salut, i Torus treballa en un nou protocol de comunicacions per Internet que substitueixi la tecnologia IP. Les dues companyies competien en la categoria ‘emprens’.  A més, van ser premiades en la categoria ‘sobres’ les empreses Voptica, de la Regió de Múrcia (ciències de la vida), Orache, d’Aragó (tecnologies industrials), i Smartick, radicada a Andalusia (tecnologies digitals).

Premis EmprenedorXXI - 2014

Els fundadors de totes les empreses van rebre el seu premi de mans del Ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, i del Director General de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró, que van presidir l’acte al costat de Marcelino Armenter, Director General de Criteria; Alón Bar, Ambaixador d’Israel a Espanya, i Sonia Recasens, Segona Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona.

Així concloïa un recorregut que ha portat els participants a través d’un exigent camí: des de la presentació de la seva candidatura, passant per les diferents fases regionals convocades el primer semestre de l’any, en què van resultar guanyadors. A més, tots els finalistes de les categories ‘creixes’ i ‘emprens’ optaven a l’accèssit promogut per la Fundació Bancària ”la Caixa” per premiar l’empresa amb més impacte social, dotat amb 25.000 euros, que finalment va recaure en Irisbond, del País Basc. Irisbond desenvolupa sistemes avançats per controlar l’ordinador amb els ulls.

En total, 27 projectes empresarials han assolit la recta final, 19 per a la categoria ‘creixes’ (empreses de 2 a 7 anys dels àmbits de les ciències de la vida, les tecnologies digitals i les tecnologies industrials; i 8 projectes de la categoria ‘emprens’ (empreses de menys de 2 anys), escollides d’entre les 584 candidates que es van presentar en aquesta edició, cosa que significa un augment del 29% respecte a l’any passat. En les set edicions anteriors han participat 3.928 empreses i 182 han resultat guardonades en alguna de les categories o diferents accèssits existents. Del total, un 19% de les empreses participants han estat fundades per dones, i un terç ja realitza vendes internacionals. L’aportació total en premis econòmics per als guanyadors durant les edicions dels Premis EmprenedorXXI ascendeix a 1.600.000 euros, xifra a la qual cal sumar un milió més per a formació i networking internacional que les empreses guanyadores han realitzat durant aquests anys.

Els 19 finalistes de la categoria ‘creixes’ participen en el curs intensiu sobre desenvolupament empresarial Executive Growth Program, impartit per ESADE i IESE. Les tres empreses guanyadores en els sectors tecnològics, ciències de la vida i industrial rebran cada una 50.000 euros en metàl·lic.

Pel que fa a la categoria d’empreses de recent creació, ‘emprens’, les guanyadores estatals, Devicare i Torus, afegeixen, al seu premi autonòmic (una aportació econòmica de 5.000 euros i una beca al curs d’acceleració per a emprenedors Ignite Fast Track, impartit a la Universitat de Cambridge), una altra suma de 20.000 euros que, igual que el premi, es proporcionarà. D’altra banda, Torus també va recollir l’accèssit a la innovació que concedeix l’Ambaixada d’Israel a Espanya, per considerar el jurat el seu caràcter innovador i amb major capacitat disruptiva. En aquest cas, el premi consisteix en un programa de formació d’una setmana a Israel organitzat pel Centre Acadèmic Tel Aviv-Yafo.

Aquells que no han aconseguit el guardó tampoc no se n’aniran de buit, ja que igual que els vencedors tindran accés al programa d’acompanyament ofert per la gestora de capital de risc de ”la Caixa”, Caixa Capital Risc, durant un any. Aquest programa posa a disposició de les persones que estan creant la seva empresa recursos de formació, accés a finançament i networking internacional, incloent la possibilitat de viatjar als principals pols d’innovació del món: Silicon Valley, Nova York (EUA) i Tel Aviv (Israel).

Els Premis EmprenedorXXI 2014 són una iniciativa orientada a projectes d’innovació que organitza ”la Caixa”, a través de Caixa Capital Risc, conjuntament amb el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, representat per ENISA (Empresa Nacional d’Innovació).

Més informació a la nota de premsa.

Accepto les condicions d'ús.