ECONOMIA

Estan adoptant les mesures adequades França i Itàlia per rellançar el seu creixement?

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

05 Gener, 2015


L’anàlisi exhaustiva que ha realitzat la Comissió Europea dels pressupostos dels diferents països de l’eurozona ha acabat amb un toc d’atenció a França i Itàlia. El seu nivell de desviació dels objectius de dèficit els obliga a passar una segona avaluació el març. Aleshores, es podrien enfrontar a una possible sanció si no prenen accions concretes per accelerar l’ajust del dèficit.

A l’article Focus dels mercats financers. Estan prenent les mesures adequades França i Itàlia?, publicat a l’últim informe de ”la Caixa” Research, es fa una anàlisi de l’actualitat econòmica de tots dos països, així com de les mesures previstes per redreçar les seves finances públiques.

Mesures de França i Itàlia per créixer el 2015

França, a la recerca de la contenció de la despesa pública

  • Les mesures de control de la despesa pública incloses en els pressupostos de 2015 han estat estimades en 21.000 milions d’euros.
  • Està previst que la despesa pública augmenti un 0,2% en termes reals.
  • El Govern preveu que el creixement del PIB arribi a l’1% el 2015.
  • A més, França va aprovar aquest any el pacte de responsabilitat i solidaritat, que redueix les cotitzacions socials i l’impost de societats.
  • Finalment, aquest octubre es van anunciar mesures addicionals, com una reducció de les taxes en sectors regulats, més facilitat administrativa per a la creació d’empreses i una reducció del nombre de regions.

Itàlia, control de la despesa però poca concreció

  • Les mesures de contenció de la despesa pública incloses en els pressupostos italians ascendeixen a 15.000 milions d’euros.
  • El nivell de concreció de com s’aconseguirà aquest estalvi és, de moment, molt inferior al del cas francès.
  • La reducció de la càrrega impositiva prevista suposarà un cost de 18.000 milions d’euros i les principals beneficiàries seran les llars més modestes, que pagaran 80 euros menys al mes d’impostos.
  • També es preveu implementar el 2015 la simplificació del sistema impositiu i la reforma fiscal.
  • Finalment, Matteo Renzi s’ha compromès a emprendre una ambiciosa reforma laboral i una reforma del sistema judicial.

En definitiva, sembla que França i Itàlia a poc a poc van canviant el rumb de la seva política econòmica, i comencen a prendre les mesures per rellançar el creixement de les seves economies. Tanmateix, moltes de les reformes anunciades encara han de ser aprovades i implementades. Estarem atents al que succeeix el 2015.

Si vols conèixer amb més deteniment aquestes mesures altres temes econòmics i financers del moment, et convidem a llegir l’últim número de l’informe mensual de ”la Caixa” Research, de desembre de 2014.

També pots seguir @laCaixaResearch per estar al dia de l’actualitat econòmica i financera.

Accepto les condicions d'ús.