ECONOMIA

”la Caixa” Research pren la temperatura a un sector immobiliari que es reanima

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

25 Maig, 2015


Aquest 2015, la recuperació del sector immobiliari es podria consolidar. Aquesta és la primera conclusió de la presa de temperatura que ”la Caixa” Research ha fet a un sector que va mostrar senyals incipients de millora l’any passat. Per mesurar-ne la temperatura actual, s’han analitzat tres indicadors: oferta, demanda i preus. A l’article “El termòmetre immobiliari de ”la Caixa” Research: les constants vitals d’un sector que es torna a animar”, publicat a l’últim Informe Mensual, es detallen els resultats de l’anàlisi.

El sector immobiliari es comença a recuperar

Per mesurar l’oferta, el termòmetre immobiliari té en compte la inversió residencial, els habitatges acabats i l’estoc d’habitatges que encara queden per vendre. Aquest indicador ha passat de nivells mínims al final de 2014 a oferir símptomes de millora en el que portem d’any. Destaca l’augment de la inversió residencial, de les peticions de visats per a nova construcció i de l’ocupació en el sector. Per bé que l’any 2015 s’haurien de consolidar aquestes tendències, la recuperació en conjunt serà gradual ja que, en algunes regions, hi ha un elevat estoc d’habitatges per vendre.

L’anàlisi de la compravenda d’habitatges de primera i segona residència nacional i de la demanda estrangera revela que, malgrat un lleuger augment, la demanda encara no ha arribat als nivells d’equilibri. Per ara, els estrangers impulsen la millora, però encara estem lluny de l’equilibri.

En qüestió de preus, la situació és encoratjadora. En conjunt, ja es troben en un nivell d’equilibri. Així ho demostra l’evolució recent: han passat de baixar un 37% en termes reals des de l’1T 2008 a estabilitzar-se en el 4T 2014.

El diagnòstic del termòmetre és clar: el sector immobiliari es comença a recuperar i tant la demanda com l’oferta tenen camí per recórrer a l’alça. Però hi ha dos condicionants per garantir aquesta reanimació: l’evolució de la demanda estarà determinada per la recuperació del mercat laboral i l’estoc d’habitatges per vendre seguirà frenant l’oferta.

En definitiva, davant unes constants vitals saludables, caldrà seguir controlant un sector que patiria si es tornen a cometre els errors del passat.

Recordeu que trobareu més anàlisis a l’últim Informe mensual de ”la Caixa” Research i que les podeu seguir a @laCaixaResearch.

Accepto les condicions d'ús.