ECONOMIA

Què és el rènting?: conceptes bàsics

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

09 Octubre, 2015


Des de fa una mica de temps, és habitual que algun amic o familiar aparegui amb un cotxe nou i quan li preguntem quant li ha costat ens digui: “és de rènting”. És llavors quan ens preguntem: “i què deu ser això del rènting?”. Doncs bé, explicarem la naturalesa d’aquest concepte que a més d’un li genera algun dubte.

El rènting es defineix com un contracte de lloguer de béns físics, és a dir, no és una cosa exclusivament enfocada als cotxes (el producte més conegut d’aquesta pràctica), sinó que també es pot tenir en rènting un ordinador, un televisor o un tractor. El contracte ha de tenir una durada superior a un any i la renda es paga en quotes, que poden ser mensuals, bimensuals, trimestrals o anuals. En contra de la creença, no és una cosa exclusiva de les empreses, sinó que qualsevol persona pot disposar d’un contracte de rènting. A diferència del lísing, el rènting no està orientat a la compra del bé quan finalitza el contracte.

Què és el rènting

El rènting ofereix molts avantatges, com per exemple la possibilitat de disposar de béns sense augmentar el nostre nivell d’endeutament o ser una despesa fiscalment deduïble per a empreses i autònoms, tot i que no ho és per als particulars. En el cas dels cotxes, la principal virtut és que no cal preocupar-se de la paperassa, manteniment, avaries, pagament d’impostos i altres despeses que causa un vehicle en propietat: la companyia de rènting se n’ocupa.

Però també s’ha de tenir ull, ja que a vegades podem fer un contracte de rènting superior a la vida útil del bé (per exemple, un contracte de cinc anys per un equip informàtic amb una vida útil de quatre).

Un exemple de la varietat de productes que es poden aconseguir a través d’un contracte de rènting és CaixaRenting: vehicles, smartphones, tablets, ordinadors… i fins i tot equipament per a sectors concrets com l’agrari, el de la salut i la bellesa o l’hoteler.

Vehicle, el producte “estrella” del rènting

Els béns més adquirits per rènting són els vehicles. Les últimes dades disponibles (31 d’agost de 2015) apunten que la flota de vehicles en rènting a Espanya era de 433.493, una xifra que any rere any ha anat augmentat segons els registres de l’Asociación Española de Renting.

No obstant això, abans de sumar-te a aquesta pràctica, has de tenir en compte els detalls següents:

  • S’ha de sol·licitar el vehicle desitjat a una companyia de rènting.
  • A més de les revisions establertes pel fabricant del vehicle, la companyia de rènting inclou alguns controls addicionals.
  • En cas d’avaria, cal reportar-la a la companyia de rènting, que s’encarregarà de solucionar-la, exceptuant els casos en què l’avaria estigui causada per mal ús.
  • Quan finalitzi el contracte, la companyia farà una revisió del vehicle: estat, quilòmetres, etc. per comprovar que s’ha complert el que s’hagi signat i que el bé no està en mal estat.
Accepto les condicions d'ús.