ECONOMIA

L’IBEX 35 dóna la benvinguda a tres nous índexs sectorials

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

27 Novembre, 2015


BME (Borses i Mercats Espanyols) ha ampliat la sèrie d’índexs IBEX 35 amb la creació de tres nous índexs negociables, pertanyents a la família IBEX: IBEX 35 Bancs, IBEX 35 Energia i IBEX 35 Construcció.

L’índex IBEX 35 Bancs està conformat per aquells valors que pertanyen al subsector bancari. El mateix ocorre amb l’IBEX 35 Energia, que integra les companyies de l’IBEX del sector petrolier i energètic, mentre que l’IBEX 35 Construcció inclou les companyies del subsector de la construcció.

BME crea tres nous índexs sectorials de l’IBEX 35

Per què aquests sectors? Tal com indica BME (Bolsas y Mercados Españoles), “per ser sectors de gran rellevància al mercat espanyol”.

Hi ha la creença que l’IBEX 35 és l’únic índex d’aquest país; tanmateix, hi ha un ampli ram de famílies d’índexs en el parquet borsari al qual ara s’uneixen aquestes tres classificacions.

Aquests índexs neixen amb la finalitat de “servir de subjacent de productes derivats”. Què vol dir això? A l’hora d’invertir, no tots els productes d’inversió estan lligats a la possessió d’un actiu, sinó que en molts casos fluctuen depenent de la seva l’evolució. D’aquest principi provenen els derivats borsaris. L’actiu a què fan referència, precisament, es coneix amb el nom de subjacent a l’actiu principal.

I com es calculen els valors d’aquests índexs? Igual que la majoria de productes de l’IBEX 35, a través dels “preus ponderats per capitalització flotant”; en altres paraules, les diferents companyies tindran un pes diferent dins de l’índex en funció del grau de capital que negociïn en borsa els petits inversors. A més, els ajustos que es realitzin sobre aquests tres índexs es produiran en les mateixes dates que es fixin per a l’IBEX 35.

Amb tot, aquest sistema permetrà a l’inversor un ampli ram d’estratègies d’inversió, a més d’atorgar una importància específica a sectors amb gran rellevància en el teixit econòmic del nostre país.

Vols endinsar-te al món borsari? Inverteix en temps real a través del servei de borses i derivats de CaixaBank o rep formació a mida amb Aula, una plataforma de formació per a accionistes que té com a objectiu difondre coneixements relacionats amb els mercats financers i la borsa.

Aula posa a disposició cursos presencials sobre renda variable, economia i fiscalitat per a accionistes amb almenys 1.000 accions CaixaBank. Un dels cursos, “Operativa del mercat de valors. Anàlisi fonamental i tècnica” està impartit precisament per l’Institut BME. A més, la plataforma també compta amb una secció de formació interactiva on-line oberta a tot el món (sense necessitat de ser accionista de l’entitat) i un apartat d’autoavaluació per avaluar els coneixements adquirits.

Accepto les condicions d'ús.