INNOVACIÓ

Àrees de millora de l’ocupabilitat a Espanya

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

18 Gener, 2016


El 2015, l’atur va ser el principal problema dels espanyols una vegada més. Segons l’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), la desocupació és la causa que més inquieta el 78,8% dels ciutadans.

Com podem invertir aquesta situació? Hi ha nombrosos factors que influeixen en la generació d’ocupació i molts experts que intenten oferir solucions. En aquest sentit, CaixaBank Research analitza l’ocupabilitat de la força laboral espanyola en l’article “Radiografia de l’ocupabilitat de la força laboral a Espanya” a fi de detectar les principals àrees de millora.

L'ocupabilitat dels espanyols

Per ocupabilitat entenem la capacitat d’incorporar-se i romandre en el mercat laboral o, dit d’una altra manera, les possibilitats personals per trobar feina i adaptar-se a un mercat de treball en continu canvi. Respecte a la força laboral, aquesta fa referència a les persones contractades en una població determinada, així com a les desocupades que estan cercant feina.

Aclarits els termes, incrementar l’ocupabilitat de la força laboral és crucial per reduir l’elevat atur. En el context espanyol, podríem dir que són tres els principals aspectes en què s’ha de fer un esforç per aconseguir revertir aquesta situació:

  • Formació adequada al mercat laboral: aconseguir que la formació s’adeqüi al que demana el mercat és un dels grans reptes del nostre país, ja que gairebé el 30% de les matriculacions universitàries del curs 2014-2015 es van concentrar en les titulacions amb més taxa d’atur, com per exemple arquitectura o art. En aquest sentit, hem d’aconseguir una millor coordinació entre l’oferta de places educatives i la demanda de treball per augmentar l’ocupabilitat.
  • Formació de qualitat: és un dels punts que més hem de reforçar. Segons les dades de l’OCDE, un 41% dels adults espanyols amb estudis superiors va obtenir un resultat baix en el test d’habilitats professionals, respecte al 27% que marca la mitjana de l’OCDE. Així doncs, Espanya compta amb un nivell de coneixement més baix que el de la resta de països europeus. És fonamental una formació que permeti desenvolupar les habilitats necessàries per a un determinat lloc de treball.
  • Reforçar l’educació i la formació professional: hem de reduir la taxa d’abandonament escolar (a Espanya un 27% dels joves ni estudien ni treballen, respecte al 15% de mitjana de l’OCDE) amb mesures com facilitar la transició des de l’educació secundària cap a l’FP, amb poc pes encara al nostre país.

Si vols conèixer tot el que té relació amb les tendències socials i econòmiques, no dubtis a visitar el nostre portal d’investigació i anàlisi CaixaBank Research. També pots contactar amb nosaltres a través dels nostres perfils de Twitter @CABK_Research ey @infoCaixa.

Accepto les condicions d'ús.