INNOVACIÓ

Dia d’Internet: com puc garantir la meva privacitat a la xarxa?

Temps de Lectura: 5 minutos

Dia d’Internet: com puc garantir la meva privacitat a la xarxa?
Avatar

CaixaBank

17 Maig, 2016


Ens preocupa més la publicitat que la privacitat a Internet. Aquesta és l’afirmació que es desprèn de l’últim estudi de l’ús d’Internet a Espanya de l’Asociación para Investigación de los Medios de Comunicación (AIMC), una dada a considerar si es té en compte que Espanya pateix més de 4.000 ciberatacs al dia.

I és que cada vegada són més les aplicacions, serveis, registres, etc., en què hem de cedir les nostres dades per poder-ne fer ús i, moltes vegades, no en som conscients. Així ho alerten els organitzadors del Dia d’Internet, una jornada que es desenvolupa avui, 17 de maig, després de 10 anys de celebració. Com a fil conductor del desè aniversari, el tema escollit és precisament la privacitat per convidar la societat a reflexionar sobre la importància de ser cautelosos mentre naveguem.

Per això, dins dels diferents actes que s’organitzen amb motiu d’aquesta efemèride, s’inclou el debat al Senat sobre “El futur de la privacitat en una societat digital” en què s’analitzarà com s’haurien de gestionar les dades personals a Internet.

Així, dins de les facilitats que presenta la xarxa en tants aspectes de la vida diària, hem de ser conscients dels riscos que comporta l’ús d’Internet. El primer pas és prendre’n consciència i aplicar pràctiques i consells senzills que ens garanteixen la privacitat on-line. En aquest sentit, l’Oficina de Seguretat Internauta (OSI) comparteix aquests 10 consells bàsics:

  1. Revisa les opcions de privacitat de les teves xarxes socials, per evitar problemes com la suplantació d’identitat.
  2. Assegura’t de compartir arxius en el núvol amb les persones correctes.
  3. Posa molta atenció amb la informació que publiques a Internet, ja que pot girar-se en contra teva.
  4. Quan instal·lis aplicacions al mòbil, revisa els permisos que et sol·liciten.
  5. Avalua periòdicament la teva identitat digital.
  6. No donis dades personals en llocs web que no siguin de confiança.
  7. Elimina periòdicament l’historial de navegació del teu ordinador.
  8. Utilitza aplicacions de missatgeria instantània que garanteixin la protecció de les teves converses.
  9. Xifra les teves còpies de seguretat.
  10. Abans de res, aplica el sentit comú.

Més enllà d’aquests 10 consells, existeixen altres ítems a tenir en compte que també ens protegeixen d’un ciberatac, com, per exemple, tancar la sessió de les teves xarxes socials si estàs en un ordinador que no és el teu o utilitzar un bon antivirus.

Un altre dels riscos a què podem enfrontar-nos, i que està relacionat amb moltes de les precaucions a considerar en aquest decàleg, és el robatori d’identitat, davant del qual podem prendre mesures com assegurar-nos de navegar freqüentment per llocs web segurs, tenir precaució amb els correus electrònics de remitents desconeguts o escriure la direcció de la pàgina directament a la barra d’adreces quan accedim a un web de banca electrònica.

Si tens en compte aquests senzills consells i a més poses en pràctica aquestes regles bàsiques de seguretat a Internet, estaràs garantint en gran mesura la teva privacitat on-line.

Accepto les condicions d'ús.