ECONOMIA

La història de la borsa: com va començar tot?

Temps de Lectura: 5 minutos

La història de la borsa: com va començar tot?
Avatar

CaixaBank

19 Abril, 2017


Des d’un complet desconeixedor de les finances fins al més expert en la matèria, tots hem sentit a parlar en algun moment del concepte borsa de valors, un dels més utilitzats avui dia. Però, com hem arribat fins aquí? On i quan va començar aquest mercat virtual de valors?

No va ser a Nova York, ni a Londres, ni a Tòquio. El concepte de borsa de valors va néixer a Bèlgica al segle XVI. Més concretament a Bruges: un edifici propietat de la família noble Van der Buërse, on es feien importants transaccions econòmiques. En la façana de la finca reposaven tres moneders de pell en forma de borsa com a escut d’armes. Amb el temps, també a causa del cognom “Buërse”, la gent va començar a conèixer aquest lloc com a “borsa”.

La primera borsa de valors oficial

No va ser fins el 1602 que es va constituir la primera borsa oficial de valors, considerada avui dia la més antiga del món: la Borsa d’Amsterdam. Fundada per la Companyia Holandesa de les Índies Orientals, va ser la primera a funcionar com l’actual mercat borsari (compravenda d’accions).

El poder de la companyia era tan gran i estès (controlava tots els negocis entre els Països Baixos i Àsia) que l’objectiu en fundar la borsa no era altre que el de poder recaptar fons per als futurs viatges de negocis.

D’aquesta manera, a poc a poc la borsa de valors va anar creixent i popularitzant-se en altres països, i així va donar lloc a les borses de Nova York (1792), París (1794) i Tòquio (1878), entre altres.

Les 10 grans borses del món

Ara que ja sabem quin és l’origen de la borsa de valors, toca preguntar-nos: quina és la seva disposició actualment? Segons la Universitat de Borsa, aquestes són les 10 grans borses del món avui dia:

  1. Borsa de Nova York (EUA)
  2. NASDAQ (EUA)
  3. Borsa de Tòquio
  4. Borsa de Londres
  5. Borsa d’Hong Kong
  6. Borsa de Xangai
  7. Borsa de Toronto
  8. Deutsche Börse
  9. Australian Securities Exchange
  10. Bombay Stock Exchange

Actualment, a Espanya tenim quatre borses oficials de valors: la de Madrid (1831 -la cinquena borsa d’Europa pel seu volum de contractació-), la de Bilbao (1890), la de Barcelona (1915) i la de València (1970). En elles es negocien i s’intercanvien accions i obligacions, així com drets de subscripció, warrants, ETFs, certificats i altres productes. A més, en els últims anys, estan prenent més protagonisme els sistemes alternatius de negociació, entre els quals es troben BATS Chi-X o Turquoise.

Accepto les condicions d'ús.