INNOVACIÓ

El bitcoin fa història: supera el valor de l’or

Temps de Lectura: 5 minutos

El bitcoin fa història: supera el valor de l’or
Avatar

CaixaBank

09 Juny, 2017


Davant la pregunta què és el més car del món, la majoria de nosaltres ens imaginem immediatament una unça d’or. Pot haver-hi alguna cosa més valuosa? No obstant això, la resposta, encara que sigui difícil de creure, en aquests moments és afirmativa. Es tracta del bitcoin (maig de 2017), la primera criptodivisa o moneda virtual, que trenca tots els esquemes i supera, per primera vegada en la història, el preu d’aquest metall preciós.

A més, durant el mes de maig, el bitcoin ha estat protagonista d’una altra fita històrica mai vista: superar el valor de dos mil dòlars. Si es pren com a referència l’acumulat dels darrers 12 mesos, les xifres són encara més espectaculars: un increment de gairebé un 400% .

Infografia: Bitcoin, a preu d'or | Statista  *Font: Statista

Aquests dos repunts posen de manifest la volatilitat d’aquesta moneda virtual, és a dir, la capacitat que té de canviar de valor de forma molt ràpida, tant a l’alça com a la baixa. El motiu? Existeix una quantitat limitada de Bitcoins, concretament 21 milions, sobre els quals es realitzen totes les transaccions.

Però, què sabem exactament d’aquesta moneda virtual? Com funciona? On neix? Per respondre, hem de remuntar-nos a l’any 2009, quan un grup de persones, sota el nom de Natoshi Nakamoto, van posar en funcionament aquesta moneda a través d’una xarxa P2P i la van presentar a la seva pàgina web oficial. Durant anys, el veritable creador es va mantenir anònim, i no va ser fins l’any 2015 que va fer pública la seva identitat: Craig Steven Wright, un empresari australià de 44 anys.

El principal objectiu, en aquell moment, era adaptar el format dels diners tradicionals a l’era actual. Per a això, es va crear una moneda sense intermediaris i internacional que funcionés directament entre usuaris. Ara bé, el Bitcoin no està regulat per cap institució o govern, doncs és un software l’encarregat de dur a terme les tasques de gestió.

La situació del bitcoin a Espanya

Com en tot, el bitcoin ha suscitat defensors i detractors, per la qual cosa és més popular en uns països que en altres. En el cas d’Espanya, es tracta del quart país amb més caixers bitcoin del món: disposa d’un total de 27.

El rànquing d’estats amb més caixers bitcoin instal·lats està encapçalat pels Estats Units i el Canadà, amb un total de 554 i 135 respectivament.

Infografia: Espanya és el quart país amb més caixers bitcoin | Statista  *Font: Statista
Accepto les condicions d'ús.