ECONOMIA

De les fires medievals als grans parquets: Borsa de Frankfurt

Temps de Lectura: 5 minutos

De les fires medievals als grans parquets: Borsa de Frankfurt
Avatar

CaixaBank

16 Octubre, 2017


Es tracta de la capital financera d’Alemanya, el centre neuràlgic on tenen lloc les principals operacions econòmiques del país. Frankfurt s’ha anat establint com un nucli dels negocis borsaris, cosa que ha convertit la seva borsa, coneguda com Deutsche Börse, en una de les més influents del món.

Però, què en sabem, de la Borsa de Frankfurt? Quins orígens té? Com ha arribat a convertir-se en un gegant borsari? Per respondre a aquestes preguntes, hem de remuntar-nos a les fires medievals que se celebraven a la ciutat en el segle XII. Com a resultat de la bona activitat comercial que se’n derivava, en el segle XVI Luter va denominar la ciutat “el forat de plata i or” de l’imperi alemany.

Més endavant, i a causa també de l’elevada immigració a la ciutat per part d’holandesos i francesos, es van establir a Frankfurt el comerç majorista i el sector bancari. Els comerciants de tot Europa venien a la ciutat alemanya per participar en el comerç. Més tard, l’any 1585, tindria lloc el naixement de l’intercanvi a Frankfurt.

A partir de llavors, durant les fires, un grup de comerciants es va començar a reunir periòdicament per actualitzar els tipus de canvi per a les transaccions en monedes i bitllets. I és en aquest moment, l’any 1605, que va néixer oficialment el terme Börse, el nom amb què es designava aquestes reunions.

No obstant això, no va ser fins al 1666 que es van promulgar les primeres regles d’intercanvi, cosa que va donar lloc a l’establiment d’una administració oficial de borsa. El primer full de cotitzacions de la Borsa de Frankfurt data de l’any 1721.

D’aquesta manera, a poc a poc la ciutat es va anar convertint en un centre internacional de finances amb una de les borses més influents, que va construir el seu propi edifici a la coneguda Paulsplatz, que va obrir les seves portes el 1843.

La Primera Guerra Mundial i l’arribada al poder del partit nazi a Alemanya són alguns dels esdeveniments que també van marcar la història i evolució de la Borsa de Frankfurt.

De les fires medievals al XETRA

La Borsa de Frankfurt és la més important d’Alemanya i la vuitena del món. L’índex de referència és el DAX (Deutscher Aktienindex) i actualment inclou 30 empreses cotitzades en aquest mercat de valors.

La Borsa funciona amb XETRA, un sistema de comerç electrònic que es fa servir a tot el mercat alemany.

Si t’ha interessat aquest tema, pots consultar els articles que hem publicat fins ara sobre la borsa i el mercat de valors al nostre blog.

Accepto les condicions d'ús.