INNOVACIÓ

Què és el VAR i com funciona

Temps de Lectura: 5 minutos

Què és el VAR i com funciona
Avatar

CaixaBank

04 Juliol, 2018


Dilluns 25 de juny. Tercera jornada del grup B del Mundial de Rússia. A l’estadi de Kaliningrad, Espanya està perdent 1-2 contra el Marroc i està a punt de ser eliminada. En el minut 90, Marco Asensio serveix de córner i la pilota arriba als peus de Carvajal, el centre del qual és rematat d’esperó per Yago Aspas i marca un gol preciós que empata el partit. Tanmateix, el jutge de banda aixeca el banderí: és fora de joc? Després d’uns minuts d’incertesa, l’àrbitre dona validesa al gol. El partit acaba 2-2, fet que combinat amb l’1-1 en el partit entre Iran-Portugal fa que Espanya no tan sols es classifiqui per a vuitens de final, sinó que ho fa com primera de grup.

Tres dies abans, en la segona jornada del grup E, la pentacampiona el Brasil s’enfronta a la modesta Costa Rica a l’estadi de San Petersburg. Encara amb 0-0 al marcador, en el minut 78 del partit Neymar es queda en posició de rematada dins l’àrea contrària. El «tico» Duarte s’hi repenja i Neymar acaba a terra. L’àrbitre, l’holandès Björn Kuipers, no ho dubta gens ni mica i xiula penal. No obstant això, al col·legiat li arriba una veu que li indica tot el contrari: el contacte del defensa costa-riqueny és massa lleu per ser pena màxima. Després de revisar la jugada al vídeo, Kuipers es desdiu de la seva decisió: no és penal. Pilota per a Costa Rica i Keylor Navas serveix de porteria.

Aquestes dues escenes no haurien estat possibles no fa gaire i es deuen a la gran novetat d’aquesta Copa del Món: l’àrbitre assistent de vídeo, videoarbitratge o VAR (per les seves sigles en anglès, Vídeo Assistant Referee). Però, com funciona exactament aquesta innovació tecnològica del món del futbol?

En primer lloc, és important remarcar que el VAR, com el seu propi nom indica, és un assistent. La decisió final correspon, com fins ara, a l’àrbitre, que continua sent l’intèrpret últim de les situacions del joc. Tanmateix, això no és obstacle perquè si el VAR aprecia que el col·legiat ha errat en la seva apreciació, li ho comuniqui perquè —si així ho considera l’àrbitre— pugui rectificar la seva decisió.

A diferència de l’«ull de falcó», emprat des de fa temps en el tennis per comprovar si una bola ha entrat o no, el VAR ni es demana ni es concedeix. No el sol·liciten els equips, ni els jugadors, ni tan sols l’àrbitre. El VAR, de manera silenciosa però vigilant, revisa les jugades que són susceptibles de ser analitzades i avisa el col·legiat en cas d’apreciar un error clar en la seva decisió. I si l’àrbitre hi està d’acord, pot modificar el seu dictamen.

Els penals es multipliquen

De moment, l’aplicació del VAR no ha suposat grans problemes en el Mundial de Rússia. A més del no-penal sobre Neymar, el VAR ja ha modificat diverses decisions arbitrals: un penal a favor de França en el partit França-Austràlia que el col·legiat no va veure; un altre a favor de Suècia contra Corea del Sud, que al cap i a la fi va resultar decisiu, ja que la seva transformació va suposar l’1-0 amb què va finalitzar el partit; i un tercer penal contra Rússia a favor d’Egipte, que l’àrbitre va considerar en primera instància fora de l’àrea, però que amb prou feines va maquillar la victòria russa per 3-1.

En efecte, la multiplicació de penes màximes sembla ser la primera conseqüència directa del videoarbitratge: el rècord de penals assenyalats en un Mundial, amb 16 penes màximes, es va superar quan tan sols s’havien disputat les dues primeres jornades de la primera fase. Fins ara el rècord el tenia el Mundial de Corea i el Japó 2002, on es van xiular un total de 15 penals en tot el torneig (després de la tercera jornada, els vuitens i els quarts de final, les semifinals i la final). Si tot contínua a aquest ritme, la xifra de penes màximes a Rússia 2018 pot ser tot un escàndol.

Antecedents

La International Football Association Board (IFAB), l’organisme responsable de definir les regles del futbol a escala mundial, va aprovar l’ús de l’assistent de vídeo el març del 2016, establint un període de prova mínim de dos anys. El primer torneig rellevant en què es va utilitzar per primer cop va ser a la Copa Mundial de Clubs de la FIFA disputada al Japó al final del 2016. El van seguir alguns partits amistosos entre seleccions nacionals i la Copa Confederacions, que es va celebrar a Rússia l’estiu del 2017 com a preàmbul del Mundial. Aquest mateix any, les primeres lligues nacionals a implementar el VAR van ser la Major League Soccer estatunidenca i l’A-League australiana. Després de la prova de foc del Mundial de Rússia 2018, les lligues europees, inclosa l’espanyola, faran el mateix a partir de la temporada vinent 2018/19.

Accepto les condicions d'ús.