ECONOMIA

“Finances per a followers”, una nova manera d’aprendre

Temps de Lectura: 5 minutos

“Finances per a followers”, una nova manera d’aprendre
Avatar

CaixaBank

17 Octubre, 2018


“Benvinguts a ‘Finances per a followers, jo soc Javier Muñiz, youtuber educatiu, i amb mi està la meva companya… Rosa del Blanco, jo soc experta en comunicació financera i en el món fintech”. Naturals, espontanis i empàtics, així es mostren els presentadors del primer capítol de “Finances per a followers”, el nou programa de CaixaBank per fomentar l’educació financera. L’objectiu d’aquest nou projecte és explicar de manera senzilla, amena, entretinguda i, sobretot, comprensible conceptes financers amb els quals ens trobem dia a dia.

Conscients de la importància de reforçar el coneixement financer de la població, intentem contribuir a la seva formació sobre els conceptes bàsics de la realitat financera. Per exemple, per què és tan important fer un pressupost mensual familiar? Ens ho expliquen el Javier i la Rosa en aquest primer episodi que va visitar la Rebeca Terán com a convidada especial.

La importància del pressupost familiar

Un 30% de les persones enquestades al perfil de Twitter de CaixaBank (@caixabank) considera que és molt important fer un pressupost mensual familiar però que elaborar-lo sembla difícil. No és complicat i us ho demostrarem:

1. Per què és rellevant fer un pressupost mensual familiar? “Si no el fem és com començar la casa per la teulada”, explica el Javier. És molt important fer-lo, ja que ens permet organitzar les nostres finances, estalviar, arribar a final de mes i aconseguir els nostres objectius.

2. Però… què és un pressupost? “Un document en el qual cada mes apuntem els nostres ingressos i les nostres despeses, és una fotografia mental de la nostra situació financera”, aclareix la Rosa. Només així podem tenir clar quants diners dediquem a les despeses fixes, a les variables i a l’estalvi.

3. La regla d’or: No gastis més del que ingresses!

4. És fàcil fer un pressupost? L’única cosa que es necessita és un bolígraf, un quadern i la regla del 50/20/30. Aquesta norma consisteix a identificar els nostres ingressos i repartir-los en tres partides. El 50% haurà de destinar-se a les despeses imprescindibles, és a dir, les fixes, com per exemple el menjar, el lloguer o la hipoteca… D’altra banda, el 20% el dedicarem a l’estalvi, amb la finalitat de tenir un fons d’emergència que ens permeti cobrir possibles imprevistos. L’ideal és aconseguir un matalàs d’aproximadament 3 a 6 mesos de les nostres despeses imprescindibles. El més recomanable per estalviar és obrir-se un compte a part on a principis de cada mes traspassem aquest 20% dels nostres ingressos. Això ho denominem el preestalvi, ja que són els diners que se separen just en rebre la nòmina. Posteriorment, podem seguir estalviant per a altres objectius com, per exemple, invertir a llarg termini. I finalment, el 30% restant dels nostres ingressos el destinarem a les despeses opcionals, és a dir, les despeses variables: anar a sopar, fer un viatge amb els amics, comprar roba… No pateixis si no pots complir aquesta regla al peu de la lletra; es tracta d’una orientació que cadascú ha d’adaptar a la seva situació personal.

Banc socialment responsable

CaixaBank està compromès amb el foment de l’educació i la cultura financera. Per això, el programa “Finances per a followers” s’emmarca dins el model de banca socialment responsable de CaixaBank. Impulsem i participem en diversos programes formatius que permeten millorar el coneixement financer dels nostres clients, els nostres accionistes i la societat en general.

 

Exemple d’això és el programa de formació Aula sobre economia i finances per als accionistes de CaixaBank, així com el cicle de xerrades gratuïtes DialogA que promou la divulgació d’idees i coneixements gràcies a diversos experts, i també la campanya #DeTuATu, amb la qual l’entitat vol fomentar l’educació financera en diferents sectors de la societat.

 

Sabies que més de 15.000 persones van assistir a les nostres sessions de formació durant l’any 2017? Seguim treballant per superar any rere any aquesta xifra, perquè invertir en educació financera és, entre moltes coses, el que ens fa diferents

Accepto les condicions d'ús.