SOSTENIBILITAT

Sostenibilitat i emprenedoria: la recepta secreta de l’èxit

Temps de Lectura: 5 minutos

Sostenibilitat i emprenedoria: la recepta secreta de l’èxit
Avatar

CaixaBank

04 Juny, 2021


El 1972 va tenir lloc la primera cimera mundial sobre medi ambient, moment en què l’ONU va establir el 5 de juny com la data commemorativa del Dia Mundial del Medi Ambient. Han passat ja gairebé 40 anys des d’aquella cimera que pretenia augmentar la consciència i l’acció global en matèria mediambiental i, durant aquestes dècades, tant la població com les empreses i institucions han mostrat un nivell creixent de compromís amb la missió de preservar el nostre planeta.
Sens dubte, la generació actual és la més conscienciada amb la sostenibilitat i el medi ambient. Poques vegades una missió havia estat abordada per tantes persones, a escala global, i amb un nivell de compromís que es manifesta, no tan sols en les petites accions individuals, sinó també en les estratègies i polítiques públiques i en l’emprenedoria empresarial. Una mostra d’això és que, aquest any 2021, el Dia Mundial del Medi Ambient marca l’inici del Decenni de les Nacions Unides sobre la Restauració dels Ecosistemes.

Reimagina, recrea, restaura

Amb el lema «Reimagina, recrea, restaura», enguany, el Dia Mundial del Medi Ambient se centra en la restauració d’ecosistemes i inicia un decenni que pretén reviure milers de milions d’hectàrees, des de boscos i terres de conreu fins a les profunditats del mar. La salubritat dels ecosistemes afecta directament, no tan sols el canvi climàtic i la biodiversitat, sinó també la nostra pròpia vida, ja que la pèrdua d’ecosistemes produeix les condicions ideals per a la propagació de patògens com ara els coronavirus i augmenta el risc de pandèmies.
La restauració dels ecosistemes és una tasca global titànica, que suposa reparar superfícies de terra més grans que la Xina, però els seus beneficis són incalculables. O potser sí que es poden calcular. Nacions Unides ha estimat que, per cada dòlar invertit en restauració, es poden esperar almenys entre 7 i 30 dòlars en guanys per a la societat. I és que les accions per recuperar els ecosistemes no tan sols ens tornaran un aire més net i rius lliures de residus, sinó que a més beneficiaran la nostra salut i generaran llocs de treball.

Invertir en ecosistemes és invertir en el nostre futur. Aquesta és una realitat de la qual ja comencen a ser-ne conscients nombrosos països, que s’han decidit a invertir en la restauració, arran de la pandèmia o per una visió ecologista. En qualsevol cas, les polítiques estatals s’estan veient reflectides en la població, que cada dia incorpora més accions de preservació mediambiental a la seva rutina diària (reciclatge, consum responsable, eficiència energètica, reducció d’emissions), i en les empreses, que han decidit assumir el seu paper com a referents en sostenibilitat.

Compromeses i rendibles: així són les noves start-ups

La cura del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic han esdevingut valors de prestigi per a les grans companyies, que ja han emprès processos de transformació industrial i ofereixen nous productes i serveis als seus usuaris que ajudin a revertir els efectes que s’estaven produint en els ecosistemes. És una missió comuna, global i compartida entre tots els agents socials que va més enllà d’una mera campanya d’RSC; és un compromís en què cada acció compta. Però resulta que, a més a més, aquest compromís pot ser una font de riquesa, un nou nínxol ple d’oportunitats de negoci.

Ja hi ha qui ha entrevist aquestes possibilitats i, unint l’enginy i la consciència ecològica, ha creat start-ups rendibles, innovadores i sostenibles.

Auara: aigua mineral natural embotellada social i sostenible. Auara és un dels projectes socials més rellevants d’Espanya, que se centra a portar aigua potable a totes les regions del món que ho necessitin, en envasos reciclats i reciclables.

– CO2 Revolution: una solució caiguda del cel per a la desforestació. CO2 Revolution està canviant radicalment el sistema de reforestació gràcies al seu sistema de sembra amb drons, que permet cobrir ràpidament grans superfícies afectades per incendis o accidents ambientals.

Heat Energia: els seus panells d’energia solar, que produeixen energia renovable dia i nit, han fet d’aquesta start-up espanyola una pionera en l’aprofitament de l’energia solar.

– Heura: la carn, elaborada amb ingredients 100 % vegetals, que té gust de carn. Guanyadora Estatal Agro Food en els Premis Emprenedor XXI de CaixaBank 2019, aquesta empresa té com a objectiu fer front als problemes de l’actual sistema alimentari, oferint proteïnes amb un impacte positiu a través d’aliments sostenibles i nutritius.

– Métrica6: aquesta start-up radicada a Màlaga ja ha rebut nombrosos premis nacionals i internacionals en els pocs anys de vida que té. Entre ells, cal destacar el de l’Organització Mundial del Turisme de Nacions Unides pels objectius de desenvolupament sostenible (ODS 11: ciutats i comunitats sostenibles). Métrica6 vol fer que la innovació sigui una cosa accessible a tot el món, guiant i assessorant empreses i administracions a partir de la sostenibilitat, l’economia i la funcionalitat.

– Mitto: liderada per Marcos Cuevas, és una de les start-ups amb més projecció en el mercat nacional i europeu i la fintech sostenible per excel·lència de Barcelona. Mitto ofereix una targeta virtual que permet conèixer el cost de CO2 que produeix cadascuna de les teves compres i recuperar part de la compra si optes per les marques sostenibles de la seva plataforma.

– Nantek: guanyadora Estatal Impact en els Premis Emprenedor XXI de CaixaBank 2019, aquesta empresa converteix el plàstic en combustible mitjançant l’ús de nanoelements a través d’un procés termoquímic. A més de generar energia a partir de residus plàstics, es basa en un sistema d’economia circular de la producció de plàstic que permet el reciclatge i la reutilització.

– Sepiia: si pensem en una samarreta que no s’arruga, que no es taca i que és transpirable, probablement ens la imaginarem com una peça futurista. Però, i si hi afegim la producció local i teixits reciclats i reciclables? Aquesta és l’aposta de Sepiia, una start-up espanyola que defensa la producció amb baix impacte i proporciona una segona vida a les seves peces.

– TeamLabs: aprendre des de l’emprenedoria per canviar el món. Això és el que es proposa TeamLabs, una escola de negocis que pertany a la Universitat d’Arrasate/Mondragón que ha decidit apostar per un sistema educatiu diferent en què, durant els quatre anys que dura el seu programa, els alumnes hauran de desenvolupar un projecte empresarial que sigui rendible i que aporti un benefici a la societat.

– The Goood Shop: la moda i la decoració també poden ser sostenibles. Aquesta és la missió de Carmela Serantes, la fundadora de The Goood Shop, un marketplace que ofereix un acurat catàleg que conjuga el bon gust amb el respecte pel medi ambient.

Els ODS han arribat per quedar-se i assolir els objectius d’erradicació de la pobresa, protecció del planeta i prosperitat per a la ciutadania. Les grans empreses ja els estan incorporant a les seves agendes i, per als emprenedors, ha suposat una oportunitat per ocupar un espai que fins ara estava buit i per generar vincles sòlids amb els seus stakeholders.

El futur del nostre planeta i el de nosaltres mateixos depèn de les accions que emprenguem a partir d’ara. Hem de prendre consciència de la gravetat de la situació i incorporar a la nostra rutina petites coses que ajudin a aturar el desastre climàtic, però, a més a més, podem començar a veure la rendibilitat d’aquest compromís. Cada cop està més constatat que la rendibilitat i la sostenibilitat poden anar (i van) de bracet pel que fa a la innovació. Aquells que ho sàpiguen veure i que es permetin imaginar noves solucions seran els que crearan les empreses del demà. Unes empreses compromeses, ecològiques, amb consciència social i que siguin capaces de generar riquesa mentre canvien el món.

Accepto les condicions d'ús.